Det er ikke farlig å bli litt kald. Hvis vi derimot får en skade, blir situasjonen annerledes. Dette er temaet for en artikkel på nettsidene til Næringslivets sikkerhetsorganisasjon, NSO.
I Norge er vi godt kjent med kulde. Vi er vokst opp med å ta vare på oss selv i kaldt vær. Allerede i barnehagene begynner barna å lære om å kle på seg riktig, og hva de skal gjøre for å holde seg varme.
Det er ikke farlig å bli litt kald. Det tar normalt ganske lang tid før kulde blir et problem som er farlig. Hvis vi derimot får en skade, blir situasjonen annerledes. Da kan kroppens beskyttelsesmekanismer mot nedkjøling bli påvirket. I tillegg er det å bare være litt kald ganske mer farlig. Koagulasjonen blir påvirket og fungerer dårligere. Kort sagt fører dette til at man blør mer. Og da kan en tilsynelatende ufarlig tilstand bli kritisk. Derfor må vi unngå at skadde kollegaer blir nedkjølt.
Det er noen enkle ting vi kan gjøre for å unngå at en skadet kollega blir nedkjølt. Det vil nok være veldig ulikt hva som er gode løsninger i ulike situasjoner, men vi kan ta følgende som et utgangspunkt:
- Unngå at personen ligger eller sitter rett på bakken. Et betonggulv eller annet underlag, stjeler mye varme fra en skadet. Legg derfor noe under pasienten. Aller best vil det være å bruke et liggeunderlag, men det kan også være tepper eller klær. Finnes det ikke noe annet vil for eksempel et par lag med papp hjelpe.
- Sørg for at personen er tørr. Hvis pasienten er våt av ulike årsaker, bør man gjøre det man kan for å tørke personen. Fuktig hud er noe av det som stjeler mest varme fra kroppen, og raskest gjør en person kald. Ta derfor av våte klær, tørk pasienten og ta på tørt.
- Legg på et isolerende lag. Med dette menes noe som varmer pasienten, som for eksempel ekstra klær, sovepose eller tepper. Det finnes også endel ferdiglagede løsninger som kan brukes.
- Sørg for å få den skadde i ly. Hvis det er utendørs, bør den skadde fraktes inn i bygning, kjøretøy etc. Er dette ikke mulig, må man forsøke å få laget et vind- og vanntett lag ytterst utenpå pasienten.
- Gjør man disse tingene, vil den skadde være mye bedre beskyttet mot å bli nedkjølt.
Det finnes også noe ferdiglaget utstyr som ivaretar mye av det som er beskrevet over. Det er derimot fullt mulig å hindre nedkjøling hos en skadet pasient, med utstyr som ikke er spesiallaget til formålet. Det krever derimot at man er litt forberedt.
En type utstyr som finnes i mange førstehjelpsoppsett, er tynne reflekterende folier. Ofte kalt «Space blanket». Disse er ikke spesielt godt egnet til behandling av nedkjølte pasienter. Det finnes ingen forskning som viser at den er særlig effektiv til dette. I tillegg, som mange erfarer, er de praktiske fordelene også små. Den eneste fordelen som vi tenke oss, er at den er lett å ha med seg. Men min klare oppfordring er at bedriftens oppsett for å ivareta kalde pasienter, bør inneholde noe som er bedre enn dette.
(Kilde: nso.no)