Dette kommer frem i forslaget som Arbeids- og sosialdepartementet har sendt ut til endringer i arbeidsmiljøloven om styrket håndheving av innleie- og likebehandlingsreglene.
– Arbeidstilsynet gis nå makt og myndighet til stoppe ulovlig innleie av arbeidskraft fra bemanningsforetak. Det vil virke preventivt. Reglene blir underlagt offentligrettslig håndheving i tillegg til privatrettslig håndheving, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie til Dagbladet.
Hun forteller at det med dagens lovverk er arbeidstakeren selv som må gå til domstolene hvis innleieforholdet ikke holder mål. Til Dagbladet understreker Høyre-ministeren at frykten for konflikter og å gå glipp av nye oppdrag nå ofte hindrer arbeidstakere i selv å gå til retten.
«Departementet mener at utviklingen på området tilsier et behov for å styrke håndhevingen av innleiereglene. For at innleiereglene skal fungere etter sin hensikt er det viktig at reglene følges. Det er sentralt at misbruk og brudd kan håndheves på en effektiv måte. Brudd på innleie-og likebehandlingsreglene er ikke bare uheldig for den enkelte arbeidstaker, men kan også få uheldige samfunnsmessige konsekvenser og uheldige konkurranseforhold for seriøse virksomheter som følger reglene», skriver de i notatet.
– Vi støtter at Arbeidstilsynet får mulighet til også å sjekke utleiebedriftene, sier BNL-direktør Jon Sandnes til Dagbladet.
– De nasjonale tallene virker ikke så avskrekkende. Men tar du for eksempel byggebransjen i Oslo- og Akershus-området og ser på de siste 15 årene, så er det dessverre slik at bedriftene har sagt opp halvparten av sine fagarbeidere til tross for økt byggeaktivitet, mens innleie er firedoblet, legger han til.
Samtidig påpeker han at enkel tilgang til innleie er viktig for å ta unna toppene i byggenæringen.
Fristen for å komme med høringssvar er satt til 15. september.
(Kilde: bygg.no)