Har du ansatte som jobber på hjemmekontor? Arbeidstilsynet har laget denne nyttige artikkelen for deg som har ansatte på hjemmekontor.
Hjemmekontor har kommet for å bli. Hva skal og bør du som arbeidsgiver gjøre for å sikre et trygt og godt arbeidsmiljø for de som jobber hjemmefra?
Det å jobbe hjemmefra én eller flere dager i uken har blitt vanlig i det norske arbeidslivet, nå over fire år etter at pandemien først brøt ut. Omtrent 50 prosent av den norske arbeidsstyrken har mulighet til å jobbe hjemmefra.
– Det er viktig at arbeidsgivere har kunnskap om hvilke arbeidsmiljøutfordringer som kan oppstå ved bruk av hjemmekontor. Muligheten til å benytte seg av hjemmekontor kan være en kjempefordel for mange av ulike grunner, men man må ikke glemme at hjemmekontoret også er en del av arbeidsmiljøet, sier seniorrådgiver Vegard Foldal i Arbeidstilsynet.
– Arbeidsmiljøet på hjemmekontoret skal kartlegges og vurderes, for å planlegge og iverksette tiltak for å redusere eventuelle risikoer, sier han.
Arbeidsmiljø handler om arbeidet du utfører, og hvordan man organiserer, planlegger og gjennomfører det. Du som arbeidsgiver har ansvar for å sørge for et fullt forsvarlig arbeidsmiljø for dine arbeidstakere. Det gjelder også for de som sitter på hjemmekontor.
Åtte gode råd til arbeidsgivere
Vi har samlet åtte gode råd til deg med ansatte på hjemmekontor:
- Sett deg inn i kravene: Oppdater deg på reglene. Sett deg godt inn i hjemmekontorforskriften. Sørg for å overholde kravene.
- Finn en god balanse: Drøft med de ansatte om hva som er en god balanse for kontorarbeid og hjemmekontor. Vurder hva som egner seg til konkrete arbeidsoppgaver og arbeidsformer. Hvor mange dager kan eller bør de ansatte sitte på hjemmekontor? Bør du oppfordre de ansatte til å være til stede på kontoret på bestemte ukedager?
- Lag tydelige avtaler: Sørg for skriftlig avtale om hjemmekontor. Avtalen bør blant annet beskrive omfang av hjemmekontor og arbeidstid. Den bør også presisere når arbeidstakeren skal være tilgjengelig for arbeidsgiver.
- Hold kontakt: Sørg for god dialog med arbeidstakerne både når de jobber hjemmefra og på arbeidsplassen. Vær tilgjengelig digitalt.
- Legg til rette for gode møter: Sørg for løsninger som sikrer at hybride møter fungerer godt for alle – både de som er samlet i et møterom og de som henger på veggen. Pass på at møterommene er teknisk rigget for sømløst å kunne koble til eksterne. I møter med mye dialog kan det være en god idé at alle har på kamera – også de som sitter i møterommet.
- Sørg for god ergonomi: Pass på de ansatte har en ergonomisk god arbeidsplass hjemme, gjerne med regulerbar arbeidsstol, god belysning og stor regulerbar dataskjerm. Hvis hjemmekontoret ikke er optimalt tilpasset, kan relevante tiltak som variasjon i arbeidsstilling, tiltak for fysisk aktivitet og hyppigere pauser hjelpe på situasjonen.
- Husk bevegelse: Oppfordre de ansatte til å bevege seg på hjemmekontoret, slik de ellers ville gjort ved å gå til og fra møter, kaffeautomaten eller lunsjrommet på arbeidsplassen.
- Vis interesse og omsorg: Har du medarbeidere som ikke ønsker å komme på kontoret? Ta en prat med medarbeiderne for å finne årsaken til at de kvier seg. Er det forhold på jobb som gjør at medarbeideren ikke ønsker å komme på kontoret? Eller er det forhold hjemme som gjør at arbeidstakeren heller vil sitte der? Ta omsorgsplikten du har som arbeidsgiver på alvor og våg å spørre.
(Kilde: arbeidstilsynet.no)