Nesten halvparten av de som tok fagbrev i fjor, var i kategorien «voksne». – I dagens arbeidsmarked må man lære hele livet, mener arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H).
I 2019/2020-skoleåret ble det avlagt nesten 27.000 fagbrev i Norge, hvorav nærmere 12.000 var i kategorien «voksne» – det vil si over 25 år.
Helse- og oppvekstfag er størst, mens bygg- og anleggsfag kommer på en andreplass.
2.400 voksne avla fagbrev innenfor bygg og anleggsteknikk dette skoleåret, og omtrent det samme i de to foregående årene.
– Det er ikke helt uvanlig at personer i voksen alder velger å ta fagbrev. Det er riktignok vanskelig å finne gode tall for de over 40, men når vi snakker om voksne over 25 år, så ser vi at fire ti fagbrev som avlegges tas av personer i denne kategorien, sier leder for direktoratet Kompetanse Norge, Sveinung Skule til Byggeindustrien.
Tenker du å ta fagbrev? Slik går du frem
Råd til personer i voksen alder som skal ta fagbrev:
- Det er et fylkeskommunalt ansvar å tilby videregående opplæring, også fagbrev. Ta kontakt med din fylkeskommune og undersøk dine muligheter . Bruk veilederne «veien til fagbrev» som du finner på nettstedet Veientilfagbrev.no.
- Undersøk om bedriften kan tilby opplæring. Mange bedrifter tilbyr sine ansatte dette
- Realkompetansevurdering opp mot aktuelt fagbrev. Fylkene skal tilby realkompetanse og ha informasjon om dette. Det er ikke alltid like lett å finne god informasjon om dette, men ta kontakt med karrieresenter eller karriereveiledning.no
- Bevisstgjøring av egen kompetanse og motivasjon for å ta fagbrev. Er det noe du har gjort tidligere som er overførbart til yrket? Dette kan du få hjelp til å reflektere rundt hos eks. Karrireveiledning.no
Voksnes rett til videregående utdanning:
- Voksne over 25 år kan ha rett til videregående opplæring hvis de ikke har fullført videregående opplæring tidligere. Voksne som har rett til opplæring, har også rett til å få en realkompetansevurdering.
- Voksne kan få opplæring på videregående skole og inngå lærekontrakt med lærebedrifter for å ta fag- eller svennebrev. Opplæringen kan følge hovedmodellen som for ungdom med to år i skole og to år som lærling, men voksne tegner ofte lærekontrakt for hele opplæringsløpet. Voksne med rett til opplæring skal få tilbud om realkompetansevurdering slik at opplæring blir avkortet og tilpasset opplæringsbehovet. Tidligere skolegang og praksis i det aktuelle faget kan gi kortere tid som lærling.
- Dersom du ikke har rett til videregående opplæring for voksne, kan du likevel få tilbud om opplæring dersom du er kvalifisert og det er ledige plasser.
Mer om voksnes muligheter for fag og yrkesopplæring finner du her.
Veier til fagbrev
Det finnes flere aktuelle veier til yrkeskompetanse på videregående nivå. For nærmere opplysninger om veiene kan du kontakte fylkeskommunen din. Din alder og arbeidserfaring kan påvirke hvilke veier som er aktuelle for deg.
Bruk veilederen «Veien til fagbrev» for å sette deg inn i mulighetene.
(Kilde: bygg.no)