I fjor døde 20 arbeidere på jobb i Norge. Dette er det laveste antallet arbeidsskadedødsfall noensinne, og én bransje kan vise til betydelig nedgang. Dette forteller Arbeidstilsynet i pressemelding.
– Det er positivt at det i 2024 døde færre på jobb, enn noensinne før. Det er en gledelig nyhet, og en trend vi virkelig håper vil fortsette. For hvert eneste dødsfall er ett for mye, ingen skal dø på jobb, sier Arbeidstilsynets direktør, Ingvill Kvernmo.
Oppsummering av rapporten
- Laveste antall arbeidsskadedødsfall noensinne: 20 arbeidere døde på jobb i 2024, en nedgang fra 26 i 2023 og et femårsgjennomsnitt på 28.
- Flest menn blant de omkomne: 18 menn og 2 kvinner mistet livet.
- Ingen entydig årsak til nedgangen, men flere ulykkesutsatte næringer hadde færre dødsfall, spesielt bygge- og anleggsbransjen.
- Vanligste ulykkestyper: Trafikkulykker (6 dødsfall), klemulykker (3), sammenstøt/påkjørsel (3), fallulykker (2), voldsskader (2).
- Arbeidsskadedødsfall i syv næringer:
- Jordbruk, skogbruk og fiske: 4
- Industri: 4
- Varehandel/reparasjon av motorvogner: 4
- Transport og lagring: 4
- Bygge- og anlegg: 2
- Kulturell virksomhet/underholdning: 1
- Offentlig administrasjon/forsvar: 1
- Bygge- og anleggsbransjen skiller seg positivt ut, med kun to dødsfall, en betydelig nedgang fra tidligere år.
- Transport og lagring hadde en liten nedgang, med fire dødsfall i 2024 mot seks-sju per år i perioden 2020–2023.
- Økning i varehandel/reparasjon av motorvogner, fra tre dødsfall i 2023 til fire i 2024.
- De eldste arbeidstakerne mest utsatt: 55 % av de omkomne var 55 år eller eldre, til tross for at denne aldersgruppen kun utgjør 20 % av arbeidsstyrken.
- To utenlandske arbeidere omkom, en i bygge- og anleggsbransjen og en i industrien.
- Arbeidstilsynet avdekker daglige brudd på arbeidsmiljøregelverket, blant annet manglende opplæring, usikret arbeid i høyden og dårlig risikovurdering.
- Viktig å fortsette arbeidet med å forebygge ulykker, da mange dødsfall kunne vært unngått.
Varsle om arbeidsrelaterte dødsulykker
Ikke alle arbeidsskadedødsfall blir meldt til Arbeidstilsynet. Arbeidstilsynet bruker media og ulykkesmeldinger og -rapporter fra Statens vegvesen for å avdekke mulig arbeidsrelaterte dødsfall, særlig innen jord- og skogbruk, og trafikkulykker. På denne måten finner vi årlig noen arbeidsskadedødsfall som ikke ble meldt til oss.
Informasjon om arbeidsskadedødsfall bruker vi til statistikk og analyser, blant annet for ulykkesforebyggende arbeid. Vi oppfordrer til å melde fra til oss dersom det skjer dødsfall og alvorlige ulykker i forbindelse med arbeid.
(Kilde: arbeidstilsynet.no)
(Oppsummering laget ved hjelp av KI)