Kan verneombudet stilles til ansvar for tap som følge av stans?

Kan verneombudet stilles til ansvar for tap som følge av stans? Svaret er at det kommer an på årsaken til at arbeidet ble stanset. Arbeidstilsynet har en meget nyttig side med spørsmål og svar knyttet til verneombudet og verneombudets rolle som vi anbefaler alle å besøke. Her er det aktuelle spørsmål og svar både for arbeidstaker og arbeidsgiver.

Et av spørsmålene er altså: Har verneombudet ansvar for tap som følge av stans? Det kommer an på årsaken til at arbeidet stanses. Se Arbeidstilsynets svar under.

Verneombudet er ikke ansvarlig for tap som følge av stans grunnet fare for liv og helse
Verneombudet er ikke ansvarlig for eventuelle økonomiske tap som virksomheten lider som følge av at arbeidet stanses på grunn av umiddelbar fare for arbeidstakernes liv og helse. Dette gjelder også i tilfeller der det viser seg at verneombudet har overvurdert risikoen, og at stansingen var unødvendig.

Verneombudet kan bli erstatningspliktig hvis stansen gjøres av andre grunner enn fare for liv og helse
Stansing av andre årsaker enn risiko for skader og ulykker, kan medføre erstatningsansvar. Dette kan for eksempel være stans som demonstrasjon mot tiltak arbeidsgiver ønsker å iverksette, men som ikke har noe å gjøre med fare for liv og helse.

Du finner siden til Arbeidstilsynet her.

Skroll til toppen